Belle époque in Blankenberge

Op het einde van de 19e eeuw, onder invloed van een opkomend elitair kuurtoerisme, groeide het bescheiden vissersstadje explosief en werd het op enkele decennia tijd een mondaine badplaats. In deze bloeiperiode, genaamd de belle époque, werden prachtige villa's, luxueuze hotels en prestigieuze openbare gebouwen opgetrokken.

Kenmerkende gebouwen als de Pier, de paravang, de trappen naar de Zeedijk ontstonden in deze periode.

Onderaan deze pagina kan je nog meer historische info downloaden.

Boek 'Badplaats in stijl'

In het Belle Epoque Centrum kan je het boek 'Badplaats in stijl: Belle-époque- en interbellumarchitectuur in Blankenberge, 1870-1940.' kopen (25 euro).

Waardevolle architectuur aan de Belgische kust Naast de eclectische stijlen tekenen de vernieuwende art nouveau en art deco-stromingen de architectuurgeschiedenis van Blankenberge. Ze komen, zowel in de gevels als in de interieurs, aan bod onder de mooiste vormen van toegepaste kunsten: kleurrijke vloer- en wandtegels, unieke tegeltableaus, decoratieve glas-in-loodramen in fraai schrijnwerk, sierlijk smeedwerk, een waaier aan diverse materialen en wanddecoraties. Het leven en de architectuur in de badstad straalden immers tijdens de belle époque blijheid en vernieuwing uit, van de laatste decennia van de 19de eeuw tot ver in het interbellum.

Talloze historische documenten, archiefstukken en gloednieuw fotomateriaal trekken niet alleen de aandacht op de gebouwen, maar ook op hun geschiedenis, hun sierlijke uitwerking en hun woonkwaliteiten. Het Belle Epoque Centrum evoceert vandaag als kroonvoorbeeld dat vakantiegenot van weleer in Blankenberge. Ontdek dit schitterende erfgoed tijdens een belle-époque-, art-nouveau- of interbellumwandeling door de Blankenbergse binnenstad en geniet van dit alles in het boek.