Gidsbeurten voor scholen

Tegen betaling kan je gidsbeurten à la carte boeken. Ga voor een architecturale wandeling, een themawandeling of vraag aan de gids om te focussen op bepaalde aspecten van de historiek van onze badstad.

Vertrek- en eindpunt van de wandeling kies je zelf: je hotel, het station, een restaurant...

Wij hanteren een maximum van 20 leerlingen per gids.

Contacteer ons voor een gidsbeurt op maat van je klas via 050 636 640 of belle.epoque@blankenberge.be

Alle mogelijkheden en bijhorende tarieven vind je hieronder:

Belle-époquewandeling (= korte versie van de art-nouveauwandeling) (max. 20 p per gids)

Tijdens deze wandeling in de belle-époquewijk rond de Sint-Rochuskerk maak je kennis met de rijkdom van de belle époque. Prachtige huizen met art-nouveau-elementen passeren de revue. Ontdek tijdens deze wandeling grillig smeedwerk, kleurige glas-in-loodramen en mooie sculpturale elementen en waan je even terug in de belle époque.

Duur: 1 uur | Prijs gids: 25 euro / per max. 20 leerlingen

Startplaats: naar keuze (in buurt Belle Epoque Centrum / station / tramhalte / St-

Rochusplein / hotel,…)

Stadswandeling (max. 20 p per gids)

Halfweg de 19de eeuw maakte Blankenberge de overgang van klein vissersstadje naar bruisende badstad. De spoorlijn Brugge - Blankenberge stimuleerde in 1863 de doorbraak van de stad als toeristisch oord. Villa’s, hotels en prachtige publieke gebouwen zoals het casino, schoten als paddenstoelen uit de grond. Dit alles had echter een invloed op het leven van de vissers. Ontdek de evolutie van de stad samen met een gids.

Duur: 2 uur | Prijs gids: 50 euro / per max. 20 leerlingen

Startplaats: naar keuze (bv. Station / tramhalte / St-Rochusplein / restaurant / hotel,…)

Art-nouveauwandeling (max. 20 personen per gids)

De opkomst van het toerisme aan het einde van de 19de eeuw bracht heel wat rijke badgasten met zich mee. Hierdoor kent Blankenberge enkele prachtige belleépoquewoningen met wonderlijke tegeltableaus die tot de Europese wereldklasse behoren. Ontdek tijdens deze wandeling grillig smeedwerk, kleurige glas-in-loodramen en mooie sculpturale elementen en waan je even terug in de belle époque. 

Duur: 2 uur | Prijs gids: 50 euro / per max. 20 leerlingen

Startplaats: naar keuze (bv. Station / tramhalte / St-Rochusplein / restaurant / hotel,…)

Maritieme wandeling (max. 20 p per gids)

Ondanks dat het visserijbedrijf rond 1955 in Blankenberge verdween, bleven heel wat getuigenissen van dit maritieme erfgoed bewaard. Het havenkwartier met zijn schuilhaven en enkele replica vaartuigen, de vroegere spuikom met zijn sluizen en ‘sashuizen’, de vuurtoren en de havengeul met de staketsels vormen het unieke maritieme decor van deze geleide wandeling.

Duur: 2 uur | Prijs gids: 50 euro / per max. 20 leerlingen

Startplaats: naar keuze (bij voorkeur in de buurt van de haven bv. Podiumboot ‘Victorine’ /

Paravang,…)

Groote oorlog-wandeling (max. 20 p per gids)

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) kende het bezette Blankenberge een dubbele rol. Enerzijds kreeg het als frontgebied een bescheiden oorlogshaven en -vliegveld, anderzijds deed de toeristische badstad dienst als rust- en ontspanningsoord voor de Duitse frontsoldaten. Beleef in deze wandeling mee hoe Blankenberge de bezetting doormaakte.

Duur: 2 uur | Prijs gids: 50 euro / per max. 20 leerlingen

Startplaats: naar keuze (bv. Station / tramhalte /St-Rochusplein / restaurant / hotel,…)

Interbellumwandeling: keuze Oost of West (max. 20 p per gids)

Na de Groote Oorlog ging men architectuur anders bekijken. Zuinigheid zette aan tot creatieve oplossingen. Zo ontstonden nieuwe stijlen met nieuwe materialen, waaronder gewapend beton en cimorné. Er was een onweerstaanbare drang om de stad op te smukken, wat vertaald werd in art deco. 

Keuze uit de oostkant (Handen uit de mouwen) of de westkant (West Side Stories) van de stad en ontdek dit onbekende, maar verrassende stukje Blankenberge!

Duur: 2 uur | Prijs gids: 50 euro / per max. 20 leerlingen

Startplaats Interbellum Oost ‘Handen uit de mouwen’: in buurt Belle Epoque Centrum startplaats Interbellum West ‘West Side Stories’: in buurt Grote Markt (bv. Monument H. Conscience)

Funeraire wandeling (max. 20 p per gids)

Een begraafplaats bezoeken hoeft echt geen trieste bedoening te zijn! Je kan even goed focussen op de oude of recente symboliek, of op de algen en mossen of de verschillende soorten steen, marmer, marbriet en gietijzer. Ben je benieuwd waarom er nu net chrysanten geplaatst worden of waarom men mossen en klimop eerder moet behouden of verwijderen? Kom dan luisteren naar het verhaal over de begraafplaats, de bloemen en hun symboliek, het hergebruik van zerken en de inzet van de groendienst om van deze plek een oase van rust te maken.

Duur: 2 uur | Prijs gids: 50 euro / per max. 20 leerlingen

startplaats: Stedelijke begraafplaats (Scharebrugstraat 114)

Mogelijke combinaties Belle Epoque Centrum 

  • standaard: een gidsbeurt in het Belle Epoque Centrum (max. 20 p per gids)

Duur: 1 uur | Prijs gids: 25 euro + Prijs inkom: 2 euro per leerling

  • combi 1: een gidsbeurt in het Belle Epoque Centrum + 2u durende wandeling (max. 20 p per gids)

Duur: 3 uur | Prijs gids: 75 euro + Prijs inkom: 2 euro per leerling

* Keuze uit: stadswandeling, maritieme wandeling, art-nouveauwandeling, interbellumwandeling (Oost of West), funeraire wandeling of Groote Oorlog

  • combi 2: een gidsbeurt in het Belle Epoque Centrum + belle-époquewandeling

 (max. 20 p per gids)

Duur: 2 uur | Prijs gids: 50 euro + Prijs inkom: euro per leerling