Gratis gidsbeurten 2022

Ga als individu (of koppel) mee op stap met een gids en ontdek de schoonheid van Blankenberge.

Hier inschrijven

Reserveren voor een gratis gidsbeurt kan tot 2 dagen vóór de datum van de gratis wandeling, per e-mail naar belle.epoque@blankenberge.be of telefonisch via 050/636 640 tijdens de openingsuren (= dinsdag t.e.m. zondag, 14u-17u).

Op geregelde tijdstippen worden er gratis stads-, art-nouveau-, maritieme, interbellum- en Groote Oorlog-wandelingen georganiseerd. De wandelingen duren ongeveer twee uur.

Deze gratis aangeboden wandelingen zijn geldig voor individuen, niet voor groepen.

  • Code geel: beperkt risico: je blijft alert en je respecteert de geldende coronamaatregelen.

Onderaan deze pagina vind je een pdf met de data van de volgende geplande wandelingen. Opgelet! Deelnemen kan enkel via inschrijving op belle.epoque@blankenberge of op het nummer 050/636 640.

Stadswandeling 'ontdek ons steedje'

Halfweg de 19e eeuw streek een groeiend publiek in Blankenberge neer en herschiep de stede en de port in een internationaal centrum voor toerisme. De aanleg van de spoorlijn Brugge - Blankenberge in 1863 zorgde voor de doorbraak van de stad als toeristisch oord. Het zeefront werd dichtgebouwd met aaneengesloten villa’s en een indrukwekkend casino kwam op de plaats van het fort Napoleon. De vissersschuiten, een eeuwenoud beeld op het strand, verhuisden naar een schuilhaven. Tijdens deze wandeling zie je hoe Blankenberge evolueerde van vissersdorp tot de bruisende badstad die ze nu is.

Art-nouveauwandeling 'flamboyant flaneren'

De opkomst van het toerisme aan het einde van de 19e eeuw bracht vooral heel wat rijke badgasten met zich mee. Hierdoor kent Blankenberge enkele prachtige art-nouveauwoningen en wonderlijke tegeltableaus die tot de Europese wereldklasse behoren. Ontdek tijdens deze wandeling grillig smeedwerk, kleurige glas-in-loodramen en mooie sculpturale elementen en waan je even terug in de belle époque.

Maritieme wandeling 'over scuten & lapnamen'

Ondanks dat het visserijbedrijf rond 1955 in Blankenberge verdween, bleven heel wat getuigenissen van dit maritieme erfgoed bewaard. Het havenkwartier met zijn schuilhaven en enkele replica vaartuigen, de vroegere spuikom met zijn sluizen en ‘sashuizen’, de vuurtoren en de havengeul met de staketsels vormen het unieke maritieme decor van deze geleide wandeling.

Groote Oorlog-wandeling 'Blankenberge bezet'

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) kende het bezette Blankenberge een dubbele rol. Enerzijds kreeg het als frontgebied een bescheiden oorlogshaven en -vliegveld, anderzijds deed de toeristische badstad dienst als rust- en ontspanningsoord voor de Duitse frontsoldaten. Beleef in deze wandeling hoe Blankenberge de bezetting doormaakte.

Interbellumwandeling

Na de Groote Oorlog ging men architectuur anders bekijken. Zuinigheid zette aan tot creatieve oplossingen. Zo ontstonden nieuwe stijlen met nieuwe materialen, waaronder gewapend beton en cimorné. Er was een onweerstaanbare drang om de stad op te smukken, wat vertaald werd in art deco. Ga mee naar de oostkant (Handen uit de mouwen) of de westkant (West Side Stories) van de stad en ontdek dit onbekende, maar verrassende stukje Blankenberge!

Funeraire wandeling 'mos op mijn zerk'

Ben je benieuwd waarom er nu net chrysanten geplaatst worden of waarom
men mossen en klimop eerder moet behouden of verwijderen? Heb jij nu ook
dat nostalgisch herfstgevoel? Kom dan luisteren naar het verhaal over de
begraafplaats, de bloemen en hun symboliek, het hergebruik van zerken en de
inzet van de groendienst om van deze plek een oase van rust te maken.