Gratis gidsbeurten

Ga als individu (of koppel) mee op stap met een gids en ontdek de schoonheid van Blankenberge.

Op geregelde tijdstippen worden er gratis stads-, art-nouveau-, maritieme, interbellum- en Groote Oorlog-wandelingen georganiseerd. De wandelingen duren ongeveer twee uur.

Reservatie is niet nodig.

Deze gratis aangeboden wandelingen zijn geldig voor individuen, niet voor groepen.

Scan de QR code bij de gids en spaar zo een Uitpas punt!

De gratis wandelingen gaan opnieuw van start vanaf maart 2023. De brochure met de data van de gratis wandelingen kan je downloaden onderaan de pagina. Liever een papieren brochure? Haal je brochure in het Infopunt Toerisme of Belle Epoque Centrum (tijdens de openingsuren).

Stadswandeling 'ontdek ons steedje'

Halfweg de 19e eeuw streek een groeiend publiek in Blankenberge neer en herschiep de stede en de port in een internationaal centrum voor toerisme. De aanleg van de spoorlijn Brugge - Blankenberge in 1863 zorgde voor de doorbraak van de stad als toeristisch oord. Het zeefront werd dichtgebouwd met aaneengesloten villa’s en een indrukwekkend casino kwam op de plaats van het fort Napoleon. De vissersschuiten, een eeuwenoud beeld op het strand, verhuisden naar een schuilhaven. Tijdens deze wandeling zie je hoe Blankenberge evolueerde van vissersdorp tot de bruisende badstad die ze nu is.

Art-nouveauwandeling 'flamboyant flaneren'

De opkomst van het toerisme aan het einde van de 19e eeuw bracht vooral heel wat rijke badgasten met zich mee. Hierdoor kent Blankenberge enkele prachtige art-nouveauwoningen en wonderlijke tegeltableaus die tot de Europese wereldklasse behoren. Ontdek tijdens deze wandeling grillig smeedwerk, kleurige glas-in-loodramen en mooie sculpturale elementen en waan je even terug in de belle époque.

Maritieme wandeling 'over scuten & lapnamen'

Ondanks dat het visserijbedrijf rond 1955 in Blankenberge verdween, bleven heel wat getuigenissen van dit maritieme erfgoed bewaard. Het havenkwartier met zijn schuilhaven en enkele replica vaartuigen, de vroegere spuikom met zijn sluizen en ‘sashuizen’, de vuurtoren en de havengeul met de staketsels vormen het unieke maritieme decor van deze geleide wandeling.

Gezinswandeling Water-Nood

Hadden de mensen vroeger drinkbaar water? Van waar komt het water uit de kraan? Hoe geraakt het water negen verdiepingen hoog? Welk toilet hadden ze vroeger en wat met het afvalwater? Misschien wil je zelf eens de was doen zoals vroeger? We zoeken al wandelend hoe
men water gebruikt(e) in Blankenberge. Deze wandeling is geschikt voor de hele familie!

Gezinswandeling Zon, Zee, Zand

Verwacht je niet aan een natuurwandeling of een hoop data, neen het wordt een wist-je-datje wandeling. Op deze wandeling kan je heel wat verrassende dingen te weten komen zoals hoe de mensen vroeger gingen zwemmen, wat springtij is of het verschil tussen een pier
en een staketsel. Heb je ooit al een zeemansknoop gemaakt of torentjes gebouwd met nat zand? Dat alles en zo veel meer komt aan bod. Een wandeling op maat voor families en kinderen!

Groote Oorlog-wandeling 'Blankenberge bezet'

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) kende het bezette Blankenberge een dubbele rol. Enerzijds kreeg het als frontgebied een bescheiden oorlogshaven en -vliegveld, anderzijds deed de toeristische badstad dienst als rust- en ontspanningsoord voor de Duitse frontsoldaten. Beleef in deze wandeling hoe Blankenberge de bezetting doormaakte.

Interbellumwandeling
'Tussen twee oorlogen'

Na de Groote Oorlog ging men architectuur anders bekijken. Zuinigheid zette aan tot creatieve oplossingen. Zo ontstonden nieuwe stijlen met nieuwe materialen, waaronder gewapend beton en cimorné. Er was een onweerstaanbare drang om de stad op te smukken, wat vertaald werd in art deco. Ga mee en ontdek dit onbekende, maar verrassende stukje Blankenberge!

Funeraire wandeling 'mos op mijn zerk'

Ben je benieuwd waarom er nu net chrysanten geplaatst worden of waarom
men mossen en klimop eerder moet behouden of verwijderen? Heb jij nu ook
dat nostalgisch herfstgevoel? Kom dan luisteren naar het verhaal over de
begraafplaats, de bloemen en hun symboliek, het hergebruik van zerken en de
inzet van de groendienst om van deze plek een oase van rust te maken.