Gratis gidsbeurten

Ga mee op stap met een gids en ontdek de schoonheid van Blankenberge.

Op geregelde tijdstippen worden er gratis stads-, art-nouveau-, maritieme, interbellum- en Groote Oorlog-wandelingen georganiseerd. De wandelingen duren ongeveer twee uur.

Reservatie is niet nodig.

Groepen kunnen niet deelnemen aan deze gratis wandelingen.

Scan de QR code bij de gids en spaar zo een Uitpas punt!

De brochure met de data van de gratis wandelingen is beschikbaar vanaf maart. Onderaan de pagina kan je de brochure terugvinden. De papieren versie is beschikbaar in het Belle Epoque centrum of in het Infopunt Toerisme ( tijdens de openingsuren). De wandelingen gaan telkens van start in maart tot en met januari. 

Stadswandeling 'ontdek ons steedje'

Halfweg de 19e eeuw streek een groeiend publiek in Blankenberge neer en herschiep de stede en de port in een internationaal centrum voor toerisme. De aanleg van de spoorlijn Brugge - Blankenberge in 1863 zorgde voor de doorbraak van de stad als toeristisch oord. Het zeefront werd dichtgebouwd met aaneengesloten villa’s en een indrukwekkend casino kwam op de plaats van het fort Napoleon. De vissersschuiten, een eeuwenoud beeld op het strand, verhuisden naar een schuilhaven. Tijdens deze wandeling zie je hoe Blankenberge evolueerde van vissersdorp tot de bruisende badstad die ze nu is.

Art-nouveauwandeling 'flamboyant flaneren'

De opkomst van het toerisme aan het einde van de 19e eeuw bracht vooral heel wat rijke badgasten met zich mee. Hierdoor kent Blankenberge enkele prachtige art-nouveauwoningen en wonderlijke tegeltableaus die tot de Europese wereldklasse behoren. Ontdek tijdens deze wandeling grillig smeedwerk, kleurige glas-in-loodramen en mooie sculpturale elementen en waan je even terug in de belle époque.

Maritieme wandeling 'over scuten & lapnamen'

Ondanks dat het visserijbedrijf rond 1955 in Blankenberge verdween, bleven heel wat getuigenissen van dit maritieme erfgoed bewaard. Het havenkwartier met zijn schuilhaven en enkele replica vaartuigen, de vroegere spuikom met zijn sluizen en ‘sashuizen’, de vuurtoren en de havengeul met de staketsels vormen het unieke maritieme decor van deze geleide wandeling.

Wist-je-datje wandeling Water-Nood

Hadden de mensen vroeger drinkbaar water? Van waar komt het water uit de kraan? Hoe geraakt het water negen verdiepingen hoog? Welk toilet hadden ze vroeger en wat met het afvalwater? Misschien wil je zelf eens de was doen zoals vroeger? We zoeken al wandelend hoe
men water gebruikt(e) in Blankenberge. Deze wandeling is geschikt voor de hele familie!

Wist-je-datje wandeling Zon, Zee, Zand

Verwacht je niet aan een natuurwandeling of een hoop data, neen het wordt een wist-je-datje wandeling. Op deze wandeling kan je heel wat verrassende dingen te weten komen zoals hoe de mensen vroeger gingen zwemmen, wat springtij is of het verschil tussen een pier
en een staketsel. Heb je ooit al een zeemansknoop gemaakt of torentjes gebouwd met nat zand? Dat alles en zo veel meer komt aan bod. Een wandeling op maat voor families en kinderen!

Groote Oorlog-wandeling 'Blankenberge bezet'

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) kende het bezette Blankenberge een dubbele rol. Enerzijds kreeg het als frontgebied een bescheiden oorlogshaven en -vliegveld, anderzijds deed de toeristische badstad dienst als rust- en ontspanningsoord voor de Duitse frontsoldaten. Beleef in deze wandeling hoe Blankenberge de bezetting doormaakte.

Interbellumwandeling
'Tussen twee oorlogen'

Na de Groote Oorlog ging men architectuur anders bekijken. Zuinigheid zette aan tot creatieve oplossingen. Zo ontstonden nieuwe stijlen met nieuwe materialen, waaronder gewapend beton en cimorné. Er was een onweerstaanbare drang om de stad op te smukken, wat vertaald werd in art deco. Ga mee en ontdek dit onbekende, maar verrassende stukje Blankenberge!

Funeraire wandeling 

Een begraafplaats bezoeken hoeft echt geen triestige bedoening te zijn, zij weerspiegelt immers de historiek van onze stad. Zo vertellen wij je graag over belangrijke personen, vrouwen in de kijker, ereperken, burgemeesters en kunstenaars. Wil je meer weten over de symboliek van bloemen, planten, ornamenten en gebruikte materialen, je komt het te weten tijdens één van onze wandelingen.

Beestige gezinswandeling 

Tijdens deze beestige wandeling gaan we op zoek naar dieren in het straatbeeld en knopen we aan bij liedjes, spreekwoorden, toneel en verhalen over dieren. Ontdek heel wat ‘versteende’ diersoorten in de straten van Blankenberge.

Een gids voert je mee langs vlinders, leeuwen, slakken en pauwen.