Moordspel Blankenberge

Over het spel

Verhaal

Laura vindt een dagboek van Belle in het Belle Epoque Centrum. Belle was de tweelingzus van Laura's grootmoeder. Ze leefde in Blankenberge tijdens de belle époque, maar op een dag was ze plotseling verdwenen. Is ze ontvoerd of vermoord? Niemand weet het. Het lijkt er wel op dat een man Belle heeft meegenomen. Er zijn tien verdachten. De kinderen gaan samen met Laura op zoek naar de dader.

De spelers

Het moordspel, ofwel Super Secret, is een virtuele speurtocht voor kinderen tussen 8 en 12 jaar oud.

In het spel combineer je twee apps: Facebook Messenger en de Super Secret app (beschikbaar in de Play Store en de App Store). Via deze apps zullen de kinderen instructies krijgen voor hun zoektocht en kunnen ze bewijsmateriaal onderzoeken.

Doel van het spel

Word een detective en zoek uit wie Belle heeft ontvoerd. Je wordt hierbij geholpen door Laura, die via een chatbot in Facebook Messenger de kinderen begeleidt.

Het spelgebied

Ga naar het Belle Epoque Centrum in Blankenberge. Van hieruit is het spel te voet te spelen. Alle locaties liggen op wandelafstand van elkaar. In totaal zo'n 4 km.

De spelduur

Het spel duurt doorgaans 1,5 tot 2 uur. De spelduur hangt af van hoe snel de kinderen de tips kunnen ontcijferen en hoe snel je de afstanden tussen de stopplaatsen aflegt.

De toestellen

Je kan het spel spelen op iPhone en Android telefoons of tablets. Je hebt minstens 1 toestel met een mobiele dataverbinding (3G of 4G) nodig. Tijdens het spel verbruik je ongeveer 10MB aan data. Laad het toestel helemaal op voor de start, want je verbruikt wel wat energie. Let op met toestellen die meer dan twee jaar oud zijn. Het is mogelijk dat de batterijen hiervan snel leeg raken. Neem in dit geval een extra batterij (Powerbank) mee. Je kan al spelen met 1 toestel, maar het is veel handiger en leuker als je er twee hebt.

Voorbereiding

Voor je vertrekt tref je thuis al enkele voorbereidingen:

 • Vraag een spelcode aan via volgende link (kies voor Super Secret in Blankenberge): www.dasbox.be/spelcodes
 • Download en print de handleiding voor de ouders onderaan deze pagina (opgelet! hier staan ook de antwoorden in !).
 • Je hebt een Messengeraccount nodig gekoppeld aan een actief facebookprofiel. Als je hier niet over beschikt, dan kan je een spelaccount aanvragen door een mailtje te sturen naar info@dasbox.be.
 • Installeer Facebook Messenger op je telefoon en zoek naar supersecretdasbox of tik m.me/supersecretdasbox in op je browser.
 • Tik Hallo in en voer de spelcode in. Laura legt je uit hoe het spel in elkaar zit. 
  Reageert de Messenger bot niet als je Hallo tikt, dan is je Messenger Account niet gekoppeld aan een Facebookprofiel. Probeer met de Messenger Account van een ander gezinslid of mail naar info@dasbox.be.
 • Installeer vervolgens de Super Secret app (Play Store of App Store). Met deze app kunnen de kinderen de sporen onderzoeken. Meer info hierover vind je in de handleiding voor ouders.
 • Problemen bij het opstarten of onderweg? Contacteer dan deze hulplijn: T 0485 85 85 86 of mail naar info@dasbox.be.
 • Zorg ervoor dat je telefoon 100% opgeladen is voor je vertrekt en je eventueel een powerbank bij hebt. Het gebruik van de chatbot kan het energieniveau van de batterij snel doen slinken, zeker als het toestel al wat ouder is.
 • Neem een notitieblokje en schrijfgerei mee. Dat kan handig zijn om aanwijzingen te noteren tijdens het spel. 
 • Daarna kan je vertrekken aan het Belle Epoque Centrum. Vergeet niet de verdachtenlijst onderaan deze pagina te downloaden of de papieren versie op te halen aan het Belle Epoque Centrum (startpunt van het spel) of het Infopunt Toerisme.