Belle Epoque Schatten 2017

Belle Epoque Schatten: als muziek in de oren

In 2017 stond het Belle Epoque Centrum in teken van muziek. De expo stelde unieke stukken uit onder meer het bekende Brusselse Muziekinstrumentenmuseum MIM tentoon.

Vandaag de dag is muziek alomtegenwoordig in ons dagelijks leven, maar in de belle époque was dat niet het geval. Wie van muziek hield moest een bezoekje brengen aan de opera, de schouwburg of aan één van de prachtige locaties waar er bals werden gehouden. Wie zich dit niet kon veroorloven kon naar de jaarlijkse kermis, de volksbals & dorpsfeesten of kon gewoon zelf musiceren.

De tentoonstelling schetste het algemeen kader van muziek op het einde van de 19de eeuw, toen de grammofoonplaat het levenslicht zag, nieuwe instrumenten werden ontworpen en er hernieuwde aandacht was voor de klassieke componisten. Maar de expo focust ook op het mondaine Blankenberge van toen, met duiding en objecten zoals affiches, galamenu’s, postkaarten, kledij, en uiteraard muziekinstrumenten.

De rijke bourgeoisie die op het einde van de 19de eeuw in het mondaine Blankenberge op vakantie kwam, kon van muziek genieten in de concertzaal van het Casino-kursaal of in de balzalen van de chique hotels. Grote gerenomeerde orkesten en artiesten als Caruso namen Blankenberge op in hun tour langs Europese centra.

Naast de vele bruikleengevers werden stukken tentoongesteld uit het MIM Brussel (Muziek Instrumenten Museum), het Peter Benoit Museum uit Harelbeke, het Retrospective Vintage Modemuseum uit Gavere en het Harmonium Art Museum uit Klein-Willebroek.

Onderaan deze pagina kan je de bijhorende infopanelen downloaden (copyright is voorbehouden aan het Belle Epoque Centrum). Vragen? Contacteer ons via belle.epoque@blankenberge.be